top of page
bostäder

Hur ser det egentligen ut? 

Lite frågor vi ställde:​​

  • Hur många lägenheter och bostäder har blivit hotell som inte är officiella hotell i Visby innerstad och på olika delar av Gotland?

  • Hur ser det ut på Fårö, Östergarn, Ljugarn, Sudret som också är attraktiva platser? 

  • Vad ska det kosta att bo? Privata fastighetsvärdar vill höja priset mest i hela landet. Vad betyder det? 

  • Funkar marknadshyror? 

Skärmavbild 2024-02-03 kl. 10.33.16.png
Skärmavbild 2024-02-03 kl. 10.44.49.png
riskkapital.png

Hur ser hyresbeståndet ut och hur mår 

Gotlands allmännytta? 

Vem står för "notan" när hyresmarknaden inte fungerar? 

Läs gärna på nyhetsmagasinet Horisont olika artiklar om utvecklingen kring bostäder och fastigheter de senaste åren. 

Allmännyttan består av kommunala bostadsföretag över hela Sverige med uppgift att erbjuda goda hyresbostäder för alla – oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bostadsföretagen ska ta ett aktivt samhällsansvar.

Vi ser att Region Gotlands bolag Gotlandshem alltmer försummar detta uppdrag. I ett samhälle är det oerhört viktigt att det finns andra alternativ än eget ägande som bostadsform.

Många kan inte eller vill inte låna till bostad.

 

Enligt Länsstyrelsens bostadsanalys 2024 som redovisar bostadssituationen till Boverket framgår det tydligt att Gotland inte lever upp till en rimlig nivå av hyresrätter och möjligheter till förstahandskontrakt.

 

Antalet lägenheter i Gotlandshem har halverats de sista åren. Beståndet av de gamla miljonprogramsområdena har sålts ut och i och med de försäljningarna har antalet allmännyttiga lägenheter minskat med 800. De har övergått till privata bostadsföretag. Forskning visar att privata hyresvärdar generellt renoverar mindre än allmännyttiga, men att hyrorna ändå höjs mer över tid.

Gotland måste prioritera och skydda lägenhetsbeståndet för de som behöver det allra mest.

En stor del av Gotlands invånare som bor i Visby och de större samhällena bor i lägenheter i olika former. De senaste årens halveringar i allmännyttans bestånd till förmån för nya

och dyrare lägenheter gynnar ingen av dessa hyresgäster. Att sälja ut fastigheter som direkt ombildas till bostadsrätter minskar ytterligare tillgången på hyresrätter på Gotland.

Bristen på bostäder och osäkerheten kring förstahandskontrakt har blivit en alltmer viktig fråga att lyfta för Gotlands politiker. Ett gott agerande kring detta är förmodligen den snabbaste vägen till en ökande befolkning som kan ge oss de skatteintäkter vi saknar.

Varför inte sätta mål som ”Sveriges bästa allmännytta!” i stället för att vara en utav de sämst ekonomiskt skötta? Vem vill flytta till en kommun som missgynnar sin egen befolkning?

Vi saknar kompetent personal inom flera sektorer - t.ex. militären eller sjukvården eller varför inte IT-startups - men då det inte finns bostäder att tillgå hämmas inflyttningen. Inom hyresbeståndet kan göras byten och omflyttningar och därför är det viktigt att

hyresbeståndet är tillräckligt stort att byta till och inom. Möjlighet till byten mellan lägenheter på fastlandet och Gotland gynnar oss och ökar dynamiken.

Vi önskar ett mer innovativt förhållningssätt till vad en allmännytta kan vara och hur den kan utvecklas utan att rycka undan mattan för hyresgästerna. Vi tror att de kommuner som behåller och utvecklar fastighetsbeståndet har en stor fördel då en plats för alla är mycket

starkare. Vi tror att om fler kan ha ett bra liv och en god bostadssituation bidrar detta till ett gott samhälle. Att sälja av allmännyttan är ett hot för de flesta som bor i hyreslägenheterna och skapar en stor stress.

Gå in hos Hyresgästföreningen kampanj

mot utförsäljningen av hyresrätterna. 

när marknadsekonomin
är satt ur spel!

De senaste tio åren har priserna ökat mer på Gotland än i resten av landet. Men vad är det som styr? Vilken betydelse har mäklare, Länsstyrelsen och Regionen? Bostadsmarknaden på Gotland har löpt amok!

HUSPRISER.png
marknaden_GOTLAND.png

parkera ditt kapital här!

Gotland är en fantastisk plats på flera plan.

En attraktiv plats blir lätt intressant för investeringar i fastighetsbeståndet, särskilt i förhållande till bristen på bostäder, den ökande besöksnäringen, korttidsuthyrning och värdestegring på fastigheter. Hur syns detta i praktiken för invånarna? 

Skärmavbild 2024-02-03 kl. 10.18.20.png
Skärmavbild 2024-02-03 kl. 10.53.04.png

​ALLMÄNNYTTA SOM RISKKAPITAL

Om vi lyfter problemen med bostäder och tittar på bostadsbeståndet i övriga Sverige och i ett större perspektiv så har man även i många andra kommuner sålt ut stora delar av allmännyttan. I Stockholm och Uppsala landade en stor del av miljonprogramsområdena iriskkapitalägda koncerner det senaste årtiondet, som till exempel det amerikanska bolaget Blackstone som

äger 21 000 lägenheter.​

 

Enligt underlag från Nasdaq/OMX Nordics analys av kapitalplaceringars avkastning ligger hyresrättsfastigheter högst i tillväxt bland investeringsslag som aktier, obligationer, stadskuldsväxlar och andra fastighetsslag under perioden 1980 - 2023. Det har funnits stora vinster att plocka i spannet mellan kommunägda hyresfastigheter och det som blivit stora privatägda bostadsbestånd. Av naturliga skäl är inte bostadsrätter intressanta idenna marknad. Kommunen kan bara i första ledet styra vilken ägare som tar över men i andra och tredje led kan man bara hoppas att inte någon av de värsta drakarna tar över.

Det är stora risker förenade med att sälja ut de allmänna bostäderna till privatägda fastighetsbolag. Dels för att bestånden är så stora att de drar till sig företag som främst vill parkera kapital och ser stora vinster i att köpa och därefter sälja vidare den svenskaf.d. allmännyttan. Man förlorar också möjligheten att styra över samhällsutvecklingen och bostadsutvecklingen. I de stadsdelar där hyreslägenheter dominerar finns ofta de som har mindre pengar att röra sig med och med fler sociala problem. Just de frågor en kommun ellerregion behöver arbeta med.​

Det har visat sig att i de fall där investerare fått köpcentrum och annan infrastruktur med på köpet då man gjort stora bostadsaffärer så har de nya ägarnas intresse av att utveckla och skapa liv i sådana centrum varit svalt.

 

Förslagen som regeringen presenterar som lösningar är snarare ett slag i ansiktet på alla de som drömmer om en egen bostad. Idag tar det upp 25 år får att spara ihop till insatsen för en egen lägenhet om du inte får hjälp av föräldrarna. Många har heller inte de grundläggande anställningsformer som krävs för att få ett bostadslån, till exempelfrilansare, kulturarbetare, säsongsanställda och andra osäkra anställningsformer till exempel inom besöksnäringen.

VAD TYCKER ÖGONEN?

  • Att vi alla arbetar aktivt för att bostäder ska finnas för alla!

 

  • Ju mer olika grupper i samhället som blandas desto bättre. Undvika segregering. T ex att köpa tillbaka fastigheter i Visby innerstad för hyresrätter.

  • Att hitta former för att undvika att hus och lägenheter köps upp för Airbnb uthyrning och undvika bygglov som godkänner ändrad användning till hotell.

 

  • Att inte sälja ut allmännyttan utan utveckla den och bli en förebild i Sverige. 

Ögonen på Gotland ideell förening

bottom of page